google-site-verification: google9c114791a6791048.html
Geçtiğimiz ay Türkiye’de bir üniversiteye yerleştikten sonra KKTC’deki üniversitelere yatay geçiş yapıp mezun olanların diplomalarının askıya alındığı haberleri çıkmış, bunun üzerine de YÖK, diplomalarla ilgili bir sorun olmadığını, güncelleme çalışmaları nedeniyle “rutin bir kapatma” yaşandığını belirtmişti.
KKTC ÜNİVERSİTELERİ DİPLOMALARINDA SORUN MU VAR?
Bu kez de bazı Balkan ülkelerindeki üniversitelerden KKTC üniversitelerine yatay geçiş yapanların diplomalarının askıya alındığı haberleri gündeme geldi. İşte YÖK de tüm bu açıklamalar üzerine KKTC üniversiteleri diplomalarıyla ilgili ikinci bir açıklama daha yaptı.
YENİ BİR DÜZENLEME VE UYGULAMA YOK
KKTC’deki öğrencilerin diploma denkliğinde yeni bir düzenleme ya da uygulama olmadığını belirten açıklamada YÖK şöyle dedi:
"Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında, 2011 yılında yürürlüğe giren anlaşma gereği, ÖSYM tarafından KKTC’deki üniversitelere yerleşen öğrencilerin diplomaları, denklik işlemine tabi olmaksızın YÖK tarafından doğrudan tanınmaktadır.
ÖĞRENCİLERİ ÖSYM YERLEŞTİRİYOR
YÖK, anlaşma gereği KKTC’deki üniversitelere ÖSYM tarafından yerleştirilen ve yerleştiği üniversiteler ve programdan mezun olanların dışında kalan bütün diploma sahipleri (yatay geçiş yoluyla program ve/veya üniversite değişikliği yapanlar dâhil) denklik sürecine tabi tutulmaktadır. Denklik işlemine tabi olmak ise, diplomaların ÖSYM ile yerleşenlerden farklı usul ve esaslar ile değerlendirilmeleri demektir.
BAŞKA ÜLKELERDEN GEÇİŞ YAPANLAR
Özellikle bazı ülkelerdeki üniversitelere girip oradan KKTC’deki üniversitelere yatay geçiş yapan öğrencilerin, ÖSYM sınavı ile yerleşmiş gibi YÖK'ün YÖKSİS sisteminden e-öğrenci ve e-mezun belgesi aldıkları tespit edilmiştir. Bu işlemleri yapan üniversiteler de uyarılmıştır.
Sadece, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya aykırı olan az sayıdaki kişiyi ilgilendiren bu işlemler geçmişe cari olmamasına da dikkat edilerek durdurulmuştur.
ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeler dışında farklı ülkelerdeki üniversitelere yerleşip KKTC’ye yatay geçiş yapan öğrencilerin ikili anlaşma gereği denklik işlemine tabi tutulması gerekmekte olup bu durum ÖSYM kanalı ile KKTC’deki yükseköğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsamamaktadır. Bu öğrencilerimizin endişeye kapılmaları için hiç bir sebep yoktur.
ASYA BÖLGESİNİN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ...
Beren Kayalı'ya İngiliz Kraliyet Ailesi'nden...
Kovid-19, yabancı ülkelerle Türkiye arasındaki...
Yurt Dışı Eğitim Danışmanları Derneği...
Trump yönetimi, yabancı öğrenci kararında...
Harvard öğrencileri ödedikleri eğitim ücretlerini...
Yüz yüze eğitim hayal mi? ABD üniversiteleri...
WORK AND TRAVEL PROGRAMINDA SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR…
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!