google-site-verification: google9c114791a6791048.html

banner46

21 Kasım 2024 Perşembe

“ÖSYM YKS tercih sonuçları açıklandı

Bütün diller kardeş mi?

Dünya üzerinde kullanılan pek çok farklı dilde en ufak bir ortaklık bulunup bulunamayacağı yıllardır tartışılıyor. ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin haftalık dergisi son sayısında bu tartışmayı sonlandırabilecek yeni kanıtlar sunuyor.

09 Ağustos 2015 Pazar 06:26
Bütün diller kardeş mi?
banner38

 Dünya üzerindeki dillerin ortaklığını savunan tezler yeni değil. Bunların en ünlüsü bilindiği üzere Noam Chomsky'nin evrensel dilbilgisi kuramı. Kurama göre, bütün dillerde ortak birtakım kurallar bulunuyor, dolayısıyla evrensel dilbilgisi bütün özel dilbilgilerinin uyması gereken bir şema sağlıyor. Chomsky, insanın dil öğrenebilme melekesini bu kuramla açıklıyor.

Chomsky’nin bugün dahi tartışılan kuramını doğrulayacak nitelikte bir makale ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin haftalık dergisi PNAS’ın son sayısında yayımlandı. Makaleye göre pek çok dilde birbiriyle ilgili kavramlar sözdizimsel olarak olabildiğince yakın kullanıyor. Çünkü insan beyni cümle içinde birbiriyle ilgili kelimeler yan yana olduğunda aralarındaki bağlantıyı daha kolay kuruyor ve böylece cümleyi anlamak kolaylaşıyor.

37 farklı dil incelendi

MIT’den Richard Futrell, Kyle Mahowald ve Edward Gibson ise bu tekniğin tüm dillerde var olup olmadığını araştırdı. 37 farklı dili inceleyerek birbiriyle bağlantılı kelimelerin cümle içinde birbirine yakın kullanıldığını kanıtladılar. Bu teknik özellikle uzun cümlelerde geçerli, böylece zihnimiz kelimeler arasındaki bağlantıyı çok daha kolay kuruyor. 

Edinburgh Üniversitesi’nden Jennifer Culbertson, Ars Technica’ya yaptığı açıklamada bu araştırmanın dünya dillerinde sözdizimini nasıl oluştuğuna dair çok önemli kanıtlar sunduğunu söyledi. Araştırmada 37 farklı dilden yararlanılmış olmasına rağmen pek çok dil ailesinden yalnızca birkaçı yansıtılmış. Örneğin Almanca ve Japonca (Türkçe, Japoncayla aynı dil ailesine mensup) İngilizceye oranla çok daha serbest bir sözdizimine sahip. Dolayısıyla evrensel dil tezini doğrulamak için çok daha fazla kanıta ihtiyacımız var.

Bunun yanında evrensel dil iddiasına karşı çıkan diğer araştırmacılara göre, kurduğumuz cümlelerden çıkardığımız seslere kadar her dilin birbirinden tamamen farklı yapıları var. Yapılan son araştırmaysa evrensel dil savından çok insan beyninin şaşırtıcı yeteneklerinden bir yenisini kanıtlar nitelikte.

(Ars Technica)

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    banner35
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    İngilizce dil eğitimi için hangi ülkeyi tercih edersiniz?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner39
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV