‘Hibrit eğitim dönemi geliyor’
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da "Süreçte edindiğimiz tecrübe, yüz yüze eğitimin muhakkak suretle olması gerektiğini ama uzaktan eğitimin de buna eklenmesinin faydalı olduğunu yani karma bir modele ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Dünya, yüz yüze eğitimle uzaktan eğitimin iç içe olduğu karma bir modele doğru yöneliyor. Türkiye'nin de burada yerini alması kaçınılmaz” dedi.
‘Dijital çağa uymalıyız’
Teknoloji ve İnsan Kolejleri (TİNK) Kurucusu Zeynep Dereli ise sadece uzaktan eğitimin yetersiz olduğunu ve fırsat eşitliği konusunda mevcut olan makasın iyice açıldığını belirterek “Bundan sonra örgün eğitim orta vadede, doğru yasal ve içeriksel düzenlemeler ile uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin harmanlandığı hibrit eğitim modeline evrilecektir” diye konuştu.
Koronavirüs sürecinin eğitimcilerin öğrencilerini nasıl eğittiği, neyi öğretmesi gerektiği ve öğrencileri neye hazırladığı gibi konuları yeniden tasarlama ihtiyacını çok açık bir şekilde hızlandırdığını aktaran Dereli, “Salgın bitse bile eğitim mevcut haliyle devam etmeyecektir. Eğitimde dijital çağa uygun hareket etmek gerekiyor. Keşke dünya bunu virüs yüzünden yaşamasaydı. Ancak geri dönüş artık çok zor” dedi.
‘Tink, geleceğe hazır’
Dereli, koronavirüs nedeniyle birçok kurumun tanışmak zorunda kaldığı uzaktan eğitimi 4 yıldır, örgün eğitimle harmanlayarak uyguladıkları aktararak Tink Koleji’ndeki Flipped Learning Modeli (Tersyüz Eğitim) hakkında şu bilgileri verdi: “Derslere girmeden önce öğrencilere derslerin özetini, ana fikirlerini ve önemli noktalarını TinkSmart üzerinden iletiyoruz. Böylece öğrenciler derslere hazırlıklı gelip ders saatlerini tartışma ve fikir üretmek için kullanıyorlar. Bu hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de verimliliği artırıyor. Tink, bu konuda geleceğe hazır. Dünya ve Türkiye’de de eğitim bu şekle evrilecek.”