Bu çalışma 2016 yılında hayata geçirildiğinden beri, Londra’daki ortaokullarda ‘haber odaları’ oluşturuldu ve bu sayının gelecekte artmasını planlıyorlar.
“Eleştirel okuyucular eğitmeyi amaçlıyoruz”
The Student View’in kurucusu Solomon Elliot gençlerin yetersiz haber kaynaklarından beslendiklerini fark ettikleri için onları güvenilir yayınlardan haberdar etmek amacıyla böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi. Elliott gençlerin eğlenceli olabilecek ama kesinlikle bilgilendirici olmayan kaynaklar tükettiklerini, buna karşı eleştirel medya okuyucusu ve içerik üreticisi olan bir jenerasyon yaratmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
“Yalan haberlerin tehlikesini anladım”
The Student View’e ait internet sitesinde çalışmaya katılan gençlerin geri dönüşleri baz alınarak ortaya çıkan bazı istatistikler bulunabiliyor. Bu sonuçlara göre öğrencilerin yüzde 88’i kapsamlı yazıları artık daha yüksek standartlarda yazdıklarını belirtiyor. Dijital yaratıcılık ve vatandaşlık konusunda ise gençlerin yüzde 95’i The Student View programından sonra karmaşık bilgileri bağımsız bir şekilde araştırabildiklerini, yüzde 86’sı ise yalan haberlerin tehlikesini daha iyi anladıklarını söylüyor. Gençlerin yüzde 87’si de düşünce ve olguyu birbirinden daha iyi ayırabildiklerini belirtiyor.
Öğrencilerin programla ilgili yorumları: “Kendimi orijinal ve özel hissettim.” “Benim gibi hisseden başka birçok kişi buldum.” “Makalemi yazarak başka insanlara yardım ettim.” “Benim için neyin önemli olduğuyla ilgili yazabildim.” “Orada ne olacağını öğrenmek için hep heyecanlanmıştım.” “The Student View’ın programı beni özgürleştirdi.”
Eğitim verilen okullardaki öğretmenlerin yüzde 100’ü ise bu programın öğrencilerin eleştirel medya okuyuculuğunu çok iyi derece geliştirdiğini belirtiyor.
Çocukların sadece yüzde 2’si yalan haberleri tespit edebilecek okuryazarlık becerilerine sahip
Gençler ve çocuklarla yazma, okuma ve dinleme becerileri üzerine çalışmalar yürüten bir kurum olan National Literacy Trust ve APPG (All Party Parliamentary Groups)’nin birlikte İngiltere’de yaptıkları bir araştırmanın sonucunda hazırlanan ve 13 Temmuz 2018’de yayımlanan raporda, gençlerin ve çocukların medya okuryazarlığına dair veriler bulunabiliyor. Rapor özellikle sahte haber ve okullarda eleştirel okuryazarlık becerilerinin öğretilmesini amaçlıyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre çocukların sadece yüzde 2’si bir haberin yalan olup olmadığına dair değerlendirme yapmak için gereken okuryazarlık becerilerine sahip. Çocukların neredeyse yarısı bir haberin sahteliğini değerlendiremeyeceğinden endişeli. Katılımcıların üçte ikisi ise yalan haberlerden dolayı karşılaştıkları haberlere artık daha az güveniyor. Bunlara ek olarak öğretmenlerin yüzde 53’ü ders müfredatlarının öğrencilerin okuryazarlık becerilerini sahte haberleri tespit etmek yönünde donatmadığını belirtiyor.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!